Jätetään jälkeemme kaunis Helsinki

Palvelun tausta ja tarina

Olen tämän palvelun tuottaja, kehittäjä ja ylläpitäjä.

Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut kaupunkiympäristön estetiikasta. Olen ihaillut vanhoja kauniita empire-taloja ja kauhistellut joitain rumia 70-luvun asuinrakennuksia ja lähiöitä. Niihin emme kuitenkaan enää voi vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa siitä, millaisia rakennuksia Suomeen nyt ja tulevaisuudessa rakennetaan. Kerrostalot rakennetaan käytännössä lähes ikuisiksi, joten tällä hetkellä rakennettavat talot tulevat olemaan aikakautemme perintö tuleville sukupolville. Itse olen vuosia miettinyt, miten omalta osaltani voisin vaikuttaa siihen, millaisia taloja Suomeen rakennetaan.

Jo pitkään ravintolat, hotellit ja monet palvelut ovat pyytäneet asiakkailtaan arvioita siitä, miten hyvin he ovat toteuttaneet asiakkaiden toiveet. Kaupunkisuunnittelijat, arkkitehdit ja rakennuttajat eivät sen sijaan ole koskaan kysyneet meiltä kaupunkilaisilta – jotka vuosikymmeniä päivittäin katselemme ja elämme heidän luomassaan ympäristössä – mitä mieltä me olemme heidän työnsä tuloksista.

On jopa hämmentävää ja kummallista, kuinka vaikeaa on muutama vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen löytää tiedot siitä, mikä arkkitehtitoimisto tai rakennuttajataho on tietyn rakennuksen suunnitellut ja toteuttanut. Eikö heidän pitäisi taiteilijoiden tapaan olla ylpeitä työstään ja signeerata työnsä esim. taloon kiinnitettyyn seinätauluun? Edes kaupungin asiakirjoista tietoja toteuttajista ei helposti löydä.

Tämä palvelu on luotu, jotta tieto rakennuksen toteuttajista jää pysyvästi saatavilla ja jotta meillä kaikilla olisi mahdollisuus kertoa oma mielipiteemme 2000-luvulla valmistuneista rakennuksista. Toivottavasti yhteistä ääntämme – kun se näin julkisella ja kaikille avoimella sivustolla kerrotaan – jatkossa kuullaan.

Lue lisää Taara-palvelun sisällöstä ja tavoitteesta.